web
stats

Kickass torrent offline?

Update: Inmiddels is de website weer online, onder een andere domeinnaam. De nieuwe torrent site is bereikbaar op katcr.co

Gisteren heeft de Poolse politie de oprichter van KickassTorrents opgepakt. Dit gebeurde op verzoek van de VS. De oprichter, Artem Vaulin, wordt beschuldigd van het op grote schaal schenden van auteursrechten.

De vraag is niet of maar wanneer de 30-jarige Oekraïner wordt uitgeleverd aan de VS. Er is beslag gelegd op 7 domeinnamen die door KickassTorrents werden gebruikt. Momenteel is de torrentsite offline.

Het doek valt voor de grootste torrentsite

kickasstorrentsKickassTorrents is in 2008 opgezet door Artem Vaulin, een Oekraïner. De torrentsite groeide als kool en had binnen enkele maanden een grote trouwe community. Moderators controleerden torrents op kwaliteit en verwijderden torrents die niet aan de richtlijnen voldeden. Er was een groot forum, waar leden verzoekjes konden doen. In veel gevallen verschenen nieuwe films als eerste op KickassTorrents.

Toen de PirateBay bijna een half jaar offline ging, profiteerde KickassTorrents daar enorm van, KT werd al snel de grootste torrentsite ter wereld.

Enkele jaren geleden heeft Google de website gedecimeerd in de zoekresultaten. Wie zocht naar KickassTorrents, vond alleen malafide kopieën van de website, die malware verspreiden.
Vreemd genoeg deed dit weinig tot niets met de populariteit van de torrentsite. Downloaders vonden de website via andere torrentsites of bezochten de website direct vanuit hun browserbalk.

Ondanks enkele tegenslagen bleef KT tot gisteren de grootste torrentsite ter wereld. Nu alle domeinnamen offline zijn gehaald en de oprichter is gearresteerd, is het vrijwel zeker dat het doek is gevallen.

De jaarlijkse advertentie opbrengsten bedroegen minimaal 12 miljoen euro. Het is zeer waarschijnlijk dat de oprichter naast het schenden van copyright ook witwassen ten lasten wordt gelegd. Daar staat in de VS 20 jaar detentie op. Het is vrijwel zeker dat Polen de 30 jarige Artem Vaulin binnen enkele weken uitlevert aan de VS.

De volgende Kickass torrents?

Door websites zoals Kickass torrents te sluiten, wordt het probleem groter. Vele moderators en leden hebben de kennis om zelf een succesvolle torrentsite op te zetten. Waarschijnlijk zullen velen dat ook doen. Daarnaast bestaan er al vele, vele andere websites die vrijwel identiek zijn aan KickassTorrents. Downloaders en uploaders gaan dus gewoon naar een andere torrentsite en zullen doen wat ze altijd deden.

Het sluiten van KickassTorrents heeft waarschijnlijk geen enkel effect, eigenlijk wordt het ‘probleem’ niet alleen versplinterd, het wordt erger gemaakt. Daarnaast was de website bereid om te voldoen aan de Digital Millennium Copyright Act (“DMCA”). Indien een rechthebbende waarnam dat copyright geschonden werd, kon men dat rapporten, waarna de torrent offline gehaald werd. Maar weinig torrentsites werken hieraan mee.